Bygg upp ditt hemmagym för crossfit

Om du är seriös med din crossfit-träning och har kört på ett tag så kan det vara bra att börja bygga ett hemmagym. Att träna på en box kostar en hel del, särskilt om du tränar i någon av storstäderna och det kan därför gå snabbt att spara in träningsutrustningen om du istället tränar själv i hemmet. Beroende på hur stort du bor så kanske du inte har utrymme för att göra alla övningar, men om du är lycklig nog att ha en källare eller ett annat rum du kan dedikera till gymyta så är du hemma. På Crossfits hemsida läggs det dagligen ut en ”Workout of the day” som är helt gratis att använda. Dessa är nästan alltid skalbara så att du kan anpassa övningarna efter din nivå.

Vad behöver jag?

De tre första sakerna som en crossfitatlet bör investera i är: en lagom tung kettlebell att göra svingar och pressar med, ett hopprep samt en pull up-stång. Med dessa kan du göra de flesta grundövningarna i crossfit. Mycket utrustning kan hittas billigt på nätet, till exempel hos https://estore.nu/sv/, du behöver inte köpa all utrustning top of the line.

När du väl har köpt detta och känner att det finns ekonomiskt utrymme för fler investeringar så är det dags att utöka kettlebell-samlingen. Vid det här laget har du förhoppningsvis blivit starkare, vilket gör att det bästa förmodligen är att köpa en tyngre kula. Då kan du dessutom använda den du hade sedan tidigare till att göra de olympiska lyften med (clean and jerk samt snatch). Ett par riktigt tunga kettlebells att köra farmers walks och frontböj med kan också vara väl värda att köpa. Farmers walk är en bra allroundövning som bygger styrka i både grepp och bål.

Om du har plats och ekonomi så är nästa steg en skivstång för marklyft och knäböj. Tänk på att golvet kan ta en hel del stryk och grannarna störas rätt rejält om du lyfter tungt och tappar eller släpper stången. Så det kan också behövas en del anpassningar i form av en lyftarplattform eller tjocka gummimattor. Om du har riktigt bra ekonomi så är en lyftarbur det förmodligen bästa köpet du kan göra, annars räcker det bra med en fristående ställning. Har du en sådan och en bänk att ligga på har du allt du behöver för att böja, lyfta och pressa tills du är i form att anmäla dig till Crossfit Games.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *