Crossfits historia

Crossfit är en träningsform som är relativt ny, i alla fall om vi jämför det med andra träningsformer. Greg Glassman är mannen som ligger bakom grundandet av träningsformen crossfit samt personen som startade företaget under namnet Crossfit Inc. Glassman växte upp i Kalifornien och ägnade sig en hel del åt gymnastik under tiden i High School. För att hålla sig i form året om började hans föräldrars garage sakta men säkert att utvecklas till ett gym. Gymmet innehöll ett par olympiska ringar, en skivstång, ett chinsräcke och några vikter. Glassman ville att träningen i garaget skulle vara krävande och använde sig av de vanligaste övningarna på den tiden, många av dessa var hämtade från bodybuildarnas träningsövningar. Men för att uppnå den utmattning han var ute efter valde han bort ett antal övningar, som bänkpressen och bicepscurlen. Glassman höll sig främst till att kombinera olika övningar som gjorde att kroppen arbetade på ett visst sätt som gjorde att risken för att spy var relativt stor.

Glassman hade mot slutet av 90-talet arbetat som personlig tränare under ett antal år och hade jobbat på ett antal gym. Men eftersom han erbjöd en träningsform som skilde sig en del från normen var det inte ovanligt att kunderna tappade skivstängerna och råkade ut för diverse skador. På grund av detta tvingades Glassman flytta sin verksamhet regelbundet. Efter att han flyttat till Santa Cruz och ännu en gång fått sparken fanns det inte många gym där han kunde sätta upp sin verksamhet. En av Glassmans kunder erbjöd sig till slut att stötta honom ekonomiskt så att han skulle kunna öppna ett eget gym. Det var år 2000 som Glassman öppnade sitt första gym och registrerade det som Crossfit Inc. Sen tog det inte lång tid för ryktena att sprida sig om den extrema träningsformen som gav snabbt resultat, fler och fler började vända sig till just crossfit-träningen. Det ledde till att företaget började växa rejält och endast 2 år efter att första gymmet öppnades började Glassman ge kurser i crossfit. De elever som gick kurserna fortsatte sedan med att öppna sina egna crossfitgym och dela med sig av träningsformen till ännu fler klienter.

Allt eftersom började fler och fler crossfitgym öppnas och 2012 fanns det runt 4000 gym som var knutna till Glassman. Förutom gymmen hade Glassman även börjat publicera träningspass på sin hemsida där alla som var intresserade kunde delta i träningen gratis. Det kom även en onlinetidning som handlade om crossfit.

Idag finns det över 5000 crossfitgym runt om i världen, Sverige har över 50 officiella filialer. Det finns också ett antal hjälpsamma artiklar på nätet där det finns övningar utskrivna som gör det möjligt för alla att utföra ett antal av övningarna hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *