Vad är crossfit?

Kort förklarat är crossfit en typ av träningsprogram som fokuserar på hela kroppen. Din kropp är byggd för rörelse och de flesta rörelser kommer helt naturligt, till exempel stå upp, sitta ned, springa, kasta, lyfta, klättra och så vidare. Du kanske har märkt att de flesta rörelser du utför på en dag gör du utan en tanke. Du tänker varken på hur de utförs eller vilken energi de kräver. Dessa rörelser är en del av vad crossfit tar fasta på i träningsprogrammet.

Det är dock inte allt vad crossfit innebär. Ett crossfit-träningsprogram innebär att du ska utföra rörelserna inom en viss tid. De kan variera en hel del, de flesta sätter upp ett eget träningsprogram med ett antal rörelser. Sedan fortsätter de med detta program ett antal dagar, eller så varierar de vilka rörelser som utförs. Det är nämligen möjligt att ändra på programmet varje gång du utför träningen. En dag kan du utföra en viss kombination av rörelser och nästa dag en ny kombination. Man kan säga att crossfit är principer som träningen ska baseras på istället för ett bestämt schema eller program.

Träning baserad på olika sporter

Trots att det är bestämda rörelser du ska utföra går crossfit även att förklara som en sport. En sport som är baserad på flera sporter, det finns tävlingar i crossfit där man tävlar i olika grenar. Till exempel cykling, simning, gymnastik för att nämna några. Crossfit ska då hjälpa dig att klara av alla dessa grenar. Det räcker inte att endast vara bra på en av grenarna för att klara sig. Många beskriver crossfit som en riktig all round-träning. Alla delar av kroppen tränas och det gäller att utföra övningarna på ett snabbt och effektivt sätt.

En förklaring om vad crossfit är, är inte tillräckligt för att verkligen förstå träningen. Det allra bästa är att du själv provar på träningen för att verkligen få en idé om hur intensivt det kan bli. Dock är det viktigt att börja med vad du klarar av och inte börjar med sådant som är alldeles för komplicerat. Det finns exempel på nätet på hur träningspass kan se ut ifall du vill prova på det själv. Känns även det för komplicerat kan du besöka ett av de crossfitgym som finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *